Konu Başlıkları

Yurtdışında Marka Tescili

Marka tescili, markanın ürün, servis ve hizmetlerine dair satış, tanıtım ve pazarlama gibi faaliyetlerin sadece marka tarafından yapılmasını sağlayan ve hak sahibi olmayan üçüncü kişilerin kullanımını yasaklayarak markayı yasal olarak koruma altına alan bir sistemdir. Ayırt edici olması koşuluyla her türlü işaretin marka olarak tescil edilmesi mümkündür. Türkiyede marka tescilinin alınmasıyla işletmeler 6769 nolu SMK kapsamında haklara sahip olurlar.

Sahip olunan bu haklar tescil alınan ülkeyi kapsamaktadır ve ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir. Türkiye’de tescili olan bir marka yalnızca Türkiye’de koruma sağlamaktadır. Bu sebeple markanızı Türkiye dışında başka bir ülkede de kullanmak istiyorsanız o ülke veya ülkelerde markanızın tescil başvurusunun ayrıca yapılması gerekmektedir.

Marka başvurusu, başvurunun yapıldığı sistem veya ülkeye bağlı olarak fiziki evrak ya da çevrimiçi başvuru ile yapılabilmektedir.

Markanızı yurtdışında ulusal olarak, Madrid Protokolü kapsamında WIPO üzerinden,  Avrupa Birliği’nde EUIPO kapsamında, OAPI (Afrika), ve ARIPO sistemleri ile tescil ettirmek mümkündür.

Marka başvurusunda bulunmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri marka için hangi ürünlerin ya da hizmetlerin kullanılması gerektiğinin tespit edilmesidir. Diğer bir önemli unsur ise seçilen ürün ve hizmetlerin hangi ülkelerde kullanılacağının tespit edilip ilgili ülke ofislerin kriterlerine uygun hareket ederek başvuru işlemlerini başlatmaktır.

Yapılan ön araştırmalar ve başvuru sonrası incelemeler sonucunda markanın tesciline yönelik herhangi bir engel yok ise söz konusu marka ülkesel olarak değişebilen belirli bir süre içinde Resmi Markalar Bülteni’nde ilana yayınlanmaktadır Belirlenen süre içinde markanıza 3. kişiler tarafından herhangi bir itiraz gelmemesi durumunda markanız tescil almaya hak kazanır ve tarafınıza tescil belgesi gönderilir.

Bazı ülkelerde inceleme sadece şeklen yapılmakta ve direkt olarak marka ilana yayınlanmaktadır, herhangi bir 3. Kişi itirazı gelmediği takdirde tescile bağlanmaktadır.

Markanın sağladığı koruma hakları, üçüncü kişilere karşı marka tescilinin yayın tarihi itibariyle hüküm ifade etmektedir ve koruma süresi ülkeden ülkeye değişebilmektedir.

Koruma süresinin bitiminden itibaren altı aylık süre içerisinde tescili yenilenmeyen markalar hükümsüz sayılmaktadır ancak bu süre ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebilmektedir.